Una din cele mai importante relații este relația cu noi înșine. Fiecare din noi ne așteptăm să fim respectați; fie că ne referim la oamenii de pe stradă, fie la persoana care se așează în spatele nostru la casa de marcat, etc.
Cu siguranță cei mai mulți dintre noi știm această regulă nescrisă care spune “Respectă și vei fi respectat.”
Ei bine, dar cum rămâne cu respectul de acasă?
Soția merită să fie respectată? Soțul merită să fie respectat? Dar copilașul? Atunci când copilașul vrea să vorbească dar suntem prea ocupați să vorbim noi, oare nu dăm dovadă de nerespect când nu îl ascultăm, când nu suntem atenți la nevoia lui de exprimare?
Așa cum îi respectăm pe alții, ar trebui să ne respectăm pe noi înșine.
Probabil acum tu te întrebi cum nu mă respect? Și cum să fac să încep mă respect?
În primul rând NU TE RESPECȚI PE TINE DACĂ:
Pui mai presus nevoia altor membri ai familiei tale, înainte de nevoile tale. De exemplu, dacă tu vrei să te odihnești dar mama, copilul, soția ori soțul îți spun că ar prefera să faceți o activitate, alta decât cea dorită de tine, îți spui, “lasă că mă voi odihni mai târziu, acum hai să facem ce vreți voi.”
Alte persoane iau decizii pentru tine. Și nu mă refer la decizii foarte importante. Pot fi lucruri chiar banale. De exemplu, împreună cu partenerul de viața vă hotărâți asupra a ce veți mânca la cină și dacă tu ai avea o preferință dar el vine cu o altă idee, tu ce faci? renunți la preferința ta în favoarea lui, ca nu cumva să se supere?
Sau să presupunem că vă pregătiți să vă relaxați la un film împreună pe canapeaua din sufragerie, alegeți filmul împreună? Sau îl lași pe partener sau pe copil să aleagă de fiecare dată filmul deși poate chiar ai avea o preferință? Sau chiar dacă nu ai, doar ideea că ai dat altuia dreptul de a alege ceva ce ține și de tine, arată că tu nu te respecți pe tine.
Una din regulile de respect pe care eu am învățat-o este să nu intru peste cineva care stă într-o cameră cu ușa închisă.
- Permiți să se intre peste tine în cameră. Stai un moment și răspunde la următoarele întrebări: Cum te face asta să te simți? De fiecare dată chiar arde ceva atât de rău încât să nu poată aștepta?
Toți avem nevoie de momentele noastre intime. Și când nu ne sunt acordate, nu ne sunt respectate și nu impunem a ne fi respectate, ceea ce se întâmplă este că nu ne respectăm pe noi. Atunci când tu citești, te gândești sau pur și simplu nu faci nimic dar ai nevoie de aceste momente de liniște, este dreptul tău să ai acest timp cu tine.
Așa este, copilul/ soțul/ soția/ mama etc., sunt persoane foarte importante pentru fiecare din noi. TU ar trebui să fii persoana CEA MAI IMPORTANTĂ pentru tine. Nu respecți mai puțin această persoană/ nu o iubești mai puțin dacă nu îi răspunzi instant. Ce faci este că NU TE RESPECȚI PE TINE. Și nu îi înveți nici pe ceilalți să se respecte pe sine.
Îți reamintesc că ceea ce se vede, se duplică. Nu ceea ce spui ci ceea ce TU faci. Ce vrei să învețe partenerul tău de la tine? Ce fel de exemplu vrei să fii pentru copilașul tău?
Acum o să-ți prezint Efectele Negative ale Respectului de Sine Scăzut:
Neîncrederea în propriile forțe
O imagine de sine negativă asupra vieții
Diminuarea curajului
Îți e dificil să iei decizii și să le menții – dacă în mod repetat lași deciziile banale să le ia alții pentru tine, cum spuneam: alegerea unui film, decizia asupra a ce vei pregăti pentru cină, mai târziu partenerul va ajunge să comande în locul tău la restaurant.
Apoi prietena ta cea mai bună, mama sau chiar soțul îți vor spune cu ce să te îmbraci, ca altcineva mai târziu să decidă în ce clasă să învețe copilașul tău sau ce job îți este potrivit, poate chiar în ce oraș să trăiești, în ce țară, ce prietenii să ai, etc.
Practic, altcineva îți va decide viața. Și apoi supărat/ supărată nevoie mare, vei spune că viața ta se întâmplă fără tine, că viața te conduce.
„Ori tu îți conduci viața, ori viața te conduce pe tine. Altă cale nu există.”
John C. Maxwell
Te temi de lucruri care nu s-au întâmplat. De exemplu, nu îți contrazici niciodată șeful pentru că te gândești că vei fi concediat. Dar te-ai gândit oare că poate șeful îți va aprecia ideea sau curajul de a-ți spune propria părere?
Rămâi în relații care te nemulțumesc
Nu poți face față situațiilor sau emoțiilor dificile
Ești prea obosit să faci față provocărilor vieții – Atunci când te simți nedemn, neîncrezător și incapabil, somnul poate deveni un mod de a evita viața. Oboseala cronică poate fi un semn al depresiei. Atunci când nu este tratată, depresia are consecințe grave, atât fizice, cât și psihice.
Hai să vedem și care sunt Efectele Pozitive ale Respectului de Sine:
Poți îndeplini sarcini, obiective, ai reușite
Ai încredere în tine, în forțele tale proprii, în deciziile tale
Simți că ai valoare
Te validezi
Ai curaj să încerci lucruri noi
Vezi viața ca pe o provocare și o privești cu multă curiozitate
Simți nevoia să ieși, să explorezi lumea
Începi să ai încredere, să ai curaj, să riști. Dacă nu aveai curaj să îi spui șefului ce te nemulțumea că te va da afară, de acum tu vei avea puterea de a merge și de a-i spune ce te nemulțumește și când nimic nu se rezolvă, vei avea curajul să pleci fericit/ă că ai încercat!
Sper că aceste efecte pozitive te-au convins să vrei să acționezi! În continuare voi împărtăși cu tine 5 TEHNICI CHEIE foarte practice care te vor ajuta să-ți dezvolți respectul de sine.
1 Descoperă-ți abilitățile și talentele de bază
Scrie o listă cu toate lucrurile la care ești bun, toate lucrurile care-ți plac și DEZVOLTĂ-LE (adică zilnic alege să faci cel puțin un lucru din lista creată)
Stima de sine crește atunci când avem reușite și când demonstrăm că putem să facem lucruri care pentru noi contează. Făcând lucruri cu drag, cu iubire și ușurință, le vei duce la bun sfârșit.
2 Folosește afirmații pozitive
În loc să spui: „Este prea greu” înlocuiește cu: „Voi persevera până voi reuși!
Nu multe lucruri sunt sigure dar unul dintre ele este dorința de a reuși să facem ceva bine pentru noi și viitorul nostru, iar această afirmație te împinge la începerea și evoluția drumului tău, nu neapărat la o presiune de genul „trebuie sau o să am 100% succes”, ci la un îndemn de genul „hai să mă pun pe treabă”.
3 Învață să accepți complimentele
Atunci când respectul nostru de sine nu este tocmai existent, unul din lucrurile negative pe care tindem să le facem este să nu acceptăm complimentele. Deși avem nevoie de ele, ni se pare că nu le merităm.
Așadar, stabilește-ți obiectivul de a tolera complimentele atunci când le primești, chiar dacă acestea te vor face să te simți inconfortabil (și te vor face), însă cu timpul va fi mai ușor să accepți și să îți însușești acele complimente ca fiind adevărate.
4 Înlocuiește critica cu compasiunea
În momentul în care stima de sine este la limita de jos, spre deloc, tindem să ne criticăm din ce în ce mai mult și uităm să ne oferim compasiunea necesară de care are nevoie orice persoană. Poți încerca ca atunci când te critici, să te gândești ce i-ai spune unui prieten sau pur și simplu altei persoane care a procedat la fel ca tine în acea situație. Compasiunea este una dintre cheile respectului de sine. Acesta poate fi foarte ușor deteriorat prin autocritică, însă prin înțelegere și empatie îți poți consolida respectul de sine.
5 Creează o listă a calităților tale
O astfel de listă creată o dată la ceva timp, în care îți pui pe hârtie tot ce consideri tu ca fiind o calitate la tine, te poate ajuta să-ți identifici acele calități. Prin exercițiu, să ți le însușești și să le integrezi cu adevărat, iar cu timpul să devii mult mai conștient/ă de ele.
Sper că acest articol ți-a fost de folos. Aștept părerea ta în comentarii. De asemenea dacă ai în minte un subiect pe care ai vrea să îl abordez în articolele viitoare dă-mi de veste. Între timp te aștept și în comunitatea noastră!