Comunicarea este o artă

Comunicarea este o artă. Cu toții tânjim după conectarea emoțională, ea este o nevoie umană fundamentală. Conectarea emoțională va fi atinsă în relația de cuplu doar acolo unde există o bună comunicare.

Însă sunt cupluri care atunci când îi întrebi care este nivelul lor de comunicare vor răspunde este în regulă, ne certăm din nimicuri dar probabil că asta face orice cuplu, deci avem o comunicare bună.

Într-adevăr uneori cearta, sau discuțiile contradictorii pot fi mult mai de folos decât dacă  partenerii nu ar vorbi deloc sau decât dacă ar discuta doar banalități și niciodată despre sentimente și emoții.

De multe ori atunci când discuțiile devin mai intense, poate chiar ajungem să ridicăm tonul spun că este mai bine decât să nu discutăm deloc pentru că asta arată că cel care ridică tonul, care este mai aprig îi pasă, este acolo și vrea să fie auzit, vrea să înțeleagă și are nevoie în aceeași măsură să simtă că și celuilalt îi pasă de relație, de sentimentele sale, de emoțiile sale.

„Mai frică îmi este pentru relațiile în care cei 2 parteneri nu vorbesc deloc decât de o relație în care există certuri și discuții.„ John Maxwell

Discuțiile aprinse arată înflăcărate, arată pasiune, arată dorință. Însă în aceeași măsură când o ținem doar în certuri și acesta devine singurul limbaj pe care cei 2 parteneri îl cunosc, în timp poate deveni extrem de solicitant, iar cei 2 să nu mai reușească să comunice altfel. În timp poate duce la îndepărtarea celor 2 până acolo încât să se ajungă la despărțire sau divorț.

O comunicare bună are mai multe componente:

– cuvintele

– tonul vocii

 – limbajul trupului

Indiferent de situație întotdeauna trebuie să avem grijă ca mai întâi să ascultăm și abia apoi să vorbim.

„În căsnicie, scopul nostru ar trebui să fie de ascultat de 2 ori mai mult decât vorbim.”

Este de asemenea foarte important să ne spunem unul altuia care sunt gândurile și sentimentele noastre. S-ar putea însă ca încă din copilărie să fi fost învățați să ascundem ceea ce simțim.

Unor oameni le este greu să recunoască ce simt și de asemenea este nevoie de curaj și exercițiu pentru a învăța să vorbiți despre sentimentele voastre.

Dacă partenerului tău îi este greu să vorbească despre sentimentele lui, ajută-l să se simtă în siguranță, ca să se poată deschide.

Ascultarea bună este una dintre abilitățile cele mai importante de însușit pentru o căsnicie solidă pot ascultarea are puterea de al face pe celălalt să se simtă iubit și prețuit.

Și totuși sunt piedici în calea ascultării cu care s-ar putea ca și tu să te confrunți. Uită-te cu atenție la cele 5 lucruri și observă în care tu te regăsești.

1. Decuplarea sau Distragerea Atenției

Asta se întâmplă de obicei atunci când în mintea noastră se derulează altă discuție sau când nu ascultăm cum se cuvine din pricina mediului fizic în care ne aflăm.

2. Liniștea sau Consolarea

Gândește-te dacă au existat momente când nu îi permiți partenerului să dea glas emoțiilor negative.

3. Oferirea de sfaturi

Ne place atât de mult să fim noi în centrul atenției chiar și atunci când povestea sau acțiunea este despre partener nu despre noi. Și poate și ție ți s-a întâmplat ca nici măcar să nu îl lași pe partenerul tău să termine ce are de spus că ai și venit cu soluții. Amintește-ți că de cele mai multe ori jumătatea ta nu are nevoie de sfaturi are nevoie doar de empatia ta.

4. Digresiunea sau Devierea de la Subiect

Atunci când nu îți place direcția în care se îndreaptă subiectul ai intenția de a prelua controlul discuției și direcționarea ei în interes propriu?

5. Întreruperea

A nu-ți lăsa partenerul să termine ceea ce dorește să spună este cel mai rău lucru pe care îl poți face într-o discuție cu jumătatea ta. Întreruperea îl va face pe celălalt să creadă că el, sentimentele și nevoile sale nu sunt importante pentru tine. Pe scurt se va simți neiubit de tine. 

Aceste 5 piedici pot fi obiceiuri ce pot împiedica vorbitorul să spună ceea ce simte, fapt care îl poate determina în final să se închidă în sine și astfel să nu mai comunice despre nevoile și sentimentele sale.

Cu toții putem învăța arta comunicării și ascultării eficiente, însă asta cere timp și necesită un efort depus în mod voit.

Dacă vrei cu adevărat să ai o relație de cuplu fericită în care să existe o bună comunicare și ascultare te invit într-o discuție în care să aflăm care sunt cu adevărat piedicile de comunicare din relația ta și apoi să le găsim și soluții. Rezervă acum o seisune 1:1 cu mine apăsând pe link-ul: https://calendarhero.to/sesiunedeclaritate

 

S-ar putea să îți placă și

DESPRE MINE

Misiunea mea este să te ajut să te REÎNDRĂGOSTEȘTI de partenerul tău rezolvând adevărata problemă, odată pentru totdeauna, fără consiliere sau terapie de cuplu, simplu și eficient prin COACHING RELAȚIONAL.

CONECTEAZĂ-TE

Shopping Cart