Ai început să-ți strângi jucăriile? Ai și terminat?

Copilașul prietenilor noștri, care are 4 anișori, nu îi place când părinții săi îi spun să își strângă jucăriile. Stăteam și mă întrebam de ce nu le place copiilor să își strângă jucăriile. 

Dă-mi voie să te întreb ceva: ție îți place când cineva îți spune să faci ceva dacă nu știi sau nu ți se spune care este beneficiul tău dacă vei face acel lucru? 

Cum ar suna dacă soția i-ar spune partenerului: Vreau să faci tu cumpărăturile! Crezi că le va face? Sau le va face cu bucurie? 

Legea Bunicii: Dacă mănânci legumele, poți să primești și desert. 

Dacă ești mămică sau tătic știi cât de extraordinar funcționează asta la copilași. Motivația este cea care îi face să ia decizia și care îi face să o ducă la bun sfârșit.

Acum să revenim la soția care i-a impus soțului să facă cumpărăturile. Imaginează-ți soția care îi spune soțului: „Dacă vei face tu cumpărăturile, eu o să am timp să termin alte lucruri, iar apoi toată după-amiaza o putem petrece împreună făcând ceva relaxant” 

Ai observat diferența?

Este nevoie să îi cunoști limbajul de iubire al soțului/ copilașului. (Este o altă temă pe care o să o discutăm în curând).

Concluzia este că  majoritatea oamenilor lucrează pentru o recompensa pe care și-o doresc. Dacă vrei să creezi un mediu în care oamenii sunt motivați, oferă-le motive să ducă lucrurile la bun sfârșit. 

De asemenea este necesar să înțelegem pe de o parte că recompensele sunt motivante. Pe de cealaltă parte regulile, consecințele și pedepsele nu reușesc să îi pună pe oameni în mișcare. Cel mult îi feresc să comită greșeli grave.

Provocarea mea pentru tine este ca înainte să îi ceri copilașului/ partenerului de viața ceva să te gândești cum poți crea acest mediu în care să se simtă celălalt motivat să facă ce ți-ai dori. Ce recompense poți oferi?

Apoi mai este un criteriu foarte important. Într-un final reușești să îți convingi copilașul să strângă jucăriile, dar cum cum îl faci să și termine ce a început? 

De obicei copilașii au tendința de a începe ceva și apoi imediat trec la altceva. 

Îți spun un secret și noi adulții facem asta. Acum câteva zile strângeam rufele și în momentul ăla îmi aduc aminte de ceva ce am de făcut „urgent” și anume să trimit un mesaj la grupul cu care am sesiune… fug să fac asta și uit de haine, și mă trezesc după câteva ore când unul din cei doi pisoi dau iama în ele și le împrăștie în toată casa. 

Dacă ești atent la reclamele de la tv o să vezi că cele mai de succes spoturi publicitare sunt cele care au un început și un sfârșit.

Există persoane care nu încep niciodată ceva. Dacă oamenii nu au acea disciplină de a face ceea ce trebuie, atunci când trebuie, nu au nicio șansă la succes. 

În trecut am schimbat mai multe locuri de munca. Ultimul job a fost de 3 luni de zile și spuneam eu „În sfârșit am găsit ceva ce-mi place să fac.” În training am învățat tot ce mi s-a dat să învăț. Eram super optimistă pentru că credeam eu așa voi ajuta oamenii, dar de fapt eram optimistă numai în legătura cu toate lucrurile pe care nu le făcusem încă. După ce le-am învățat, m-am descurajat și nu mai găseam nimic motivant. 

Știi ce se întâmplă cu persoanele care își iau angajamente dar nu le duc la bun sfârșit? 

1 Pierd recompensa finalului 

Acum când mi-am schimbat modul de gândire și de acțiune, atunci când am un rezultat favorabil, când am un succes acesta vine la final, nu la început. 

Sentimentul de satisfacție personală apare după finalizarea unei sarcini executate corect. Desigur și recompensele financiare tot la final apar. 

2 Le este afectată stima de sine 

De fiecare dată când oamenii renunță și nu duc la bun sfârșit ceea ce au început, își pierd câte un pic din respectul de sine. Indiferent că sunt sau nu sunt conștienți de acest lucru, ei încep să se considere drept persoane care renunță. 

3 Își sabotează propriul succes 

Oamenii care nu termină niciodată nimic nu își dau seama că își dezvoltă un obicei care le vă sabota succesul. 

Renunțarea devine un obicei așa că încep să inventeze scuze. 

John C Maxwell  „Este mai ușor să treci de la eșec la succes decât de la scuze la succes.”

Când ai făcut alegerea de a începe, ai făcut și alegerea de a termina. Nu sunt două opțiuni diferite; este una singură. De când am implementat acest tip de mentalitate, stima mea de sine a crescut. 

La finalul zilei poate am doar 3 din 9 lucruri bifate, dar alea 3 sunt începute și încheiate. Și este mult mai bine decât 9 lucruri începute și 0 lucruri terminate terminate. 

 Să fii lider nu trebuie să conduci o organizație sau o echipă. Așa că o să-ți las 5 trucuri practice care ne te ajute să îi determini pe membrii familiei tale să ducă lucrurile la bun sfârșit. Desigur poți folosi aceste 5 lucruri chiar pe propria ta persoană, sau dacă ești într-o poziție de conducere la firma unde lucrezi îți poți ajuta echipa, poate ești antreprenor și ai propria ta echipă de asemenea poți folosi aceste 5 trucuri:

1 Arată-le imaginea de ansamblu – ajută-i să vadă succesul care stă în spatele acelui lucru dacă îl începe și îl duce la bun sfârșit. 

2 Responsabilizează-i  – oamenii care și-au creat acest obicei de a renunța nu sunt trași aproape niciodată la răspundere pentru acțiunile lor. Stă în puterea ta să schimbi acest lucru. 

3 Ajută-i să-și programeze timpul  –  un alt motiv pentru care cei mai mulți oameni încep multe lucruri și nu termină niciunul este din lipsa organizării timpului. O aplicație/ un calendar digital/ o agendă pot face minuni.

4 Pune-le la dispoziție un partener de „muncă”– poate soțul să facă echipă cu copilașul sau tu cu soțul. O persoană super organizată care are reușite pe baza lucrului bine făcut, o să fie o motivație pentru persoana care nu termină niciodată nimic. Atenție doar ca persoana motivantă, să nu preia obiceiurile de la cealaltă persoană. Trebuie urmărit procesul și întrerupt sau schimbat partenerul unde avem loc și spațiu pentru asta. 

5 Recompensează numai sarcinile duse la bun sfârșit. Este foarte bine să lauzi efortul, dar recompensa să vină numai când treaba a fost făcută.

Sper că te-a ajutat acest material!

S-ar putea să îți placă și

DESPRE MINE

Misiunea mea este să te ajut să te REÎNDRĂGOSTEȘTI de partenerul tău rezolvând adevărata problemă, odată pentru totdeauna, fără consiliere sau terapie de cuplu, simplu și eficient prin COACHING RELAȚIONAL.

CONECTEAZĂ-TE

Shopping Cart